روز پنجشنبه ۸ مهر، در حالی که "طرح حذف مجازات اعدام مجرمان مواد مخدر" در مجلس ایران هنوز در حال بررسی بود، صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه قضائیه، درخواست لغو کامل مجازات اعدام قاچاقچیان مواد مخدر را رد کرد و خواهان اجرای بدون تعلل احکام اعدام این مجرمان شد.
آقای لاریجانی در پاسخ به منتقدان حکم اعدام برای جرایم مربوط به قاچاق گفت: "برخی معتقدند اعدام هیچ فایده نداشته در حالی که این اشتباه است زیرا اگر این اعدامها و سختگیریهای قوه قضائیه نبود، امروز مواد مخدر در عطاریها هم به فروش میرسید".
شما درباره مخالفت رئیس قوه قضاییه با لغو مجازات اعدام قاچاقچیان مواد مخدر چه فکر میکنید؟
آیا این استدلال عالیترین مقام قضایی ایران را قبول دارید که اگر اعدام نبود، مواد مخدر گستردهتر در ایران خرید و فروش میشد؟
با وجود این ادعای آقای لاریجانی، گروهی معتقدند که اعدام تاثیری در کاهش قاچاق و پخش مواد مخدر نداشته و مخدر آسانتر از پیش در دسترس مصرف کنندگان قرار دارد. بعضی آمارها نشان میدهد که زمان دسترسی به مواد مخدر در تهران به کمتر از پنج دقیقه رسیده است. در ضمن مواد مخدر مختلف از جمله مواد صنعتی و سنتی با قیمتهای مختلف در دسترس متقاضیان قرار دارد.
آیا شما مشاهدهای از دسترسی به مواد مخدر در ایران داشتهاید؟ در این صورت آیا با وجود این همه اعدام، دسترسی به مواد مخدر در طول سالهای گذشته بیشتر شده یا کمتر؟
پیش از این، اعدامهای پر شمار در ایران که بیش از دو سومشان مربوط به جرایم مواد مخدر بودهاست؛ انتقاد نهادهای بینالمللی و فعالان حقوق بشر را برانگیخته بود. به دنبال این، گروهی از نمایندگان مجلس ایران طرحی به مجلس دادند که بر مبنای آن مجازات حبس، جانشین اعدام قاچاقچیان مواد مخدر شود و اعدام فقط به اتهام قاچاق مسلحانه محدود شود.
در این باره دیدبان حقوق بشر هم در بیانیهای گفته بود که افزایش شمار اعدام متخلفان مواد مخدر، مشکل مواد مخدر را در ایران حل نمیکند. کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران هم هشدار داده بود که اعدامهای کنونی مرتبط با مواد مخدر، بیشتر دامن کسانی را میگیرد که از خانوادههای فقیر هستند و قاچاقچیهای اصلی همچنان به کار خود ادامه میدهند.
درباره درخواستها و کمپینهایی که برای لغو مجازات اعدام در ایران صورت گرفته چه فکر میکنید؟ آیا این کمپینها تا به حال هیچگونه تاثیری داشته است؟
شما فکر میکنید تا به حال اعدام چقدر در مبارزه با مواد مخدر در ایران تاثیر داشتهاست؟ آیا سیاستهای دولت برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر را موثر میبینید؟
علی مویدی، قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر، در گزارشی که در سایت این ستاد منتشر شده، در حالی که به تلاش مبارزان با مواد مخدر و گستردهتر شدن پژوهش در این عرصه اشاره کرده، "سیستم اعتیاد و قاچاق موادمخدر ایران را به عنوان سیستمی پویا، فعال، خلاق، هوشمند، انعطاف پذیر، با سابقه تاریخی و قدمت طولانی و نیز با رویکرد مشتری مدار توصیف کرده که بدون احساس خستگی و شکست و به صورت شبانه روزی" توانسته است در همه سنین و سطوح نفوذ کند.
آیا برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر راهکاری به جر راهکار کنونی در ایران به نظرتان میرسد؟
گروهی از روانشناسان و کسانی که مستقیما با مسئله اعتیاد در ایران مواجهند معتقدند که برای حل این مشکل عزم ملی لازم است و به تنهایی نمیتوان این معضل اجتماعی را حل کرد.
با توجه به بحث عرضه و تقاضا به نظر شما آیا می توان با به کار گیری راهکارهای موثر در بخش تقاضا، به کم شدن عرضه و قاچاق مواد مخدر کمک کرد؟
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر